تبیان، دستیار زندگی
خلیج فارس، آبی ترین آب این سرزمین را دارد. خلیج وسیع و زیبایی که بعد از خلیج مکزیک و خلیج هودسن سومین خلیج بزرگ جهان بشمار می‌آید و...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

گردشگری در خلیج فارس

گردشگری در خلیج فارس

خلیج فارس، آبی ترین آب این سرزمین را دارد. خلیج وسیع و زیبایی که بعد از خلیج مکزیک و خلیج هودسن سومین خلیج بزرگ جهان بشمار می‌آید و از شرق از طریق تنگه هرمز و دریای عمان به اقیانوس هند و دریای عرب می پیوندد و از غرب به دلتای‌ رودخانه‌ اروندرود، که حاصل پیوند دو رودخانه? دجله و فرات و پیوستن رود کارون به آن است، ختم می‌شود. با این اوصاف عجیب نیست اگر خلیج فارس را مهم ترین خطه آبی منطقه بدانیم. به خصوص که منابع سرشار نفت و گاز هم این خلیج نیلگون را بیش از هر چیز اهمیت می بخشد.

خلیج فارس با حدود 130 جزیره بزرگ و كوچك یکی از بهترین نقاط گردشگری ایران به شمار می رود. به خصوص که در تقسیم بندی های سیاسی، جزایر شمالی خلیج فارس كه کم و بیش قابل سکونت هستند در مالکیت ایران قرار دارند و جزایر جنوب و شمال غرب که مرجانی و سنگی و غیر مسكونی هستند، در مالکیت كشورهای عربی‌. به این ترتیب شانس گردشگری در جزایر ایرانی خلیج فارس بسیار بالا رفته است.

جزیره شیدور و بسیاری از آن جزیره‌های نامسکونی که دیدید، به عنوان زیستگاه مرجان های و محل تخمگذاری پرستوهای دریایی و لاک پشتها و غیره از اهمیت ویژه جهانی برخوردارند

اگر از سوی چابهار -در نزدیکی مرز پاکستان- به سوی بندرعباس راه بیفتید جزیره‌های کوچک نامسکون بسیاری را سر راه خود می بینید که شاید هیچ گاه تا به حال از وجودشان خبر نداشته اید. شروع به شمردن که کنید، روی عدد 26 متوقف خواهید شد. اما این جزایر 26گانه جایی در نقشه ندارند. آنها به دلیل غیر مسکونی بودن چندان مورد توجه نیستند. اما از بندرعباس به سوی غرب، در میان جزیره بزرگ و مسکونی قشم و کرانه اصلی، ?? جزیره (یا آبخُست) کوچک نامسکونی دیگر می بینید که در منطقه حفاظت شده جنگل حَرّا -که بزرگ‌ترین جنگل آبی شناخته شده در جهان است- قرار دارند.

گردشگری در خلیج فارس

به سفر خود که ادامه دهید، از جزایر غیرمسکون تنب کوچک و راز (سیری) و فرور کوچک خواهید گذشت و به جزیره شیدوَر می رسید. جزیره شیدور و بسیاری از آن جزیره‌های نامسکونی که دیدید، به عنوان زیستگاه مرجان های و محل تخمگذاری پرستوهای دریایی و لاک پشتها و غیره از اهمیت ویژه جهانی برخوردارند. از آنجا تا به اروندرود در مرز عراق ?? آبخست ایرانی نامسکون وجود دارد که از آن جمله می توان به ام الکرم، نخیلو، جبرین، ام سیله، جزیره فارسی، خارکو، بونه، دارا و قبر ناخدا اشاره کرد.

اما بزرگترین جزیره خلیج فارس «قشم» است كه با 115 كیلومتر طول و بین 10 تا 35 كیلومتر عرض، وسعتی دو برابر کشور بحرین دارد. اما بعد از قشم جزایر بوبیان (كویت) و بحرین بزرگترین جزایر منطقه هستند اما هیچ یک به اندازه هرمز، قشم، خارك و كیش، سوابق دیرینه تاریخی و یا تجاری ندارند.  برای سفر به جزایر خلیج فارس کافیست یک بلیط به مقصد بندرعباس بگیرید و از آنجا به هر کجا که دلتان می خواهد سر بزنید. لنج ها و قایق های جنوب همیشه آمادگی این را دارند که مسافران را با حداقل هزینه بین جزایر خلیج فارس جا به جا کنند.

اما جزیره کیش مهم ترین مقصد گردشگری خلج فارس است. جزیره ای که بهترین امکانات و جاذبه های رفاهی، تفریحی و تجاری را در خود دارد و اتفاقا گردشگران زیادی را هم از کشورهای دیگر جذب می کند.

اما بعد از کیش و قشم جزیره لاوان است که گردشگران را به خود جلب می کند. این جزیره از شمال شرقی به بندر مقام، از شرق به جزیره شتور و از جنوب به حوزه‌ های نفتی رسالت، رشادت و سلمان محدود می‌ شود. وسعت لاوان 76 كیلومتر مربع است و پس از قشم و كیش بزرگترین جزیره ایران در آب ‌های خلیج فارس به شمار می رود.

جزیره هندورابی از نظر سیاحت و ایرانگردی از زیرمجموعه‌های كیش است كه با توجه به امكانات و استعداد طبیعی جزیره و برخورداری از زیبایی‌ های طبیعی، قادر است بخشی از نیازهای سیاحتی و گردشگری ایرانگردان را تأمین كند

جزیره هندورابی هم با 8/22 كیلومتر مربع مساحت، در فاصله 325 كیلومتری بندرعباس و 133 كیلومتری بندر لنگه و در حد فاصل بین دو جزیره كیش و لاوان قرار گرفته است. این جزیره سرزمینی هموار و تقریباً بدون عارضه طبیعی است. بلندترین نقطه آن بیست و نه متر و بزرگترین قطر آن هفت و نیم كیلومتر است. این جزیره از یك رشته ارتفاعات كوتاه پوشیده است و كرانه ‌های آن با شیب ملایمی به دریا منتهی می ‌شوند.

گردشگری در خلیج فارس

فعالیت اقتصادی اكثر اهالی در جزیره هندورابی، صید و غواصی است. در هندورابی اثری از فعالیت ‌های صنعتی یا بهره‌ برداری از معادن و منابع زیرزمینی و حتی صنایع دستی به چشم نمی خورد. محیط زیست جزیره به دلیل بسته بودن آن محدود است و موجوداتی از قبیل انواع پرندگان كوچك، پرندگان مهاجری نظیر باز و شاهین و انواع كمی از خزندگان و موش صحرایی در آنجا یافت می ‌شود. این جزیره از نظر سیاحت و ایرانگردی از زیرمجموعه‌های كیش است كه با توجه به امكانات و استعداد طبیعی جزیره از نظر آب، خاك، هوا و شرایط خاص تجاری جزیره كیش و همچنین برخورداری از زیبایی‌ های طبیعی، قادر است بخشی از نیازهای سیاحتی و گردشگری ایرانگردان را تأمین كند.

جزیره شتور هم در فاصله حدود یك و نیم كیلومتری جنوب شرقی جزیره لاوان قرار دارد. طول جزیره 7/1 كیلومتر و عرض آن 800 متر است. جزیره شتور غیرمسكونی است و هیچ‌ گونه فعالیتی در آن دیده نمی ‌شود. این جزیره از باارزش ‌ترین و مهمترین پناهگاه‌ های حیات وحش (پرندگان،‌ لاك ‌پشت ‌های دریایی، ماهی‌ ها و دلفین ‌ها) در خلیج فارس است و جزء مناطق حفاظت شده كشور است.


گروه گردشگری تبیان- الهام مرادی